Plus Community - for users of ACCPAC & Adagio accounting software

Welcome to the PlusCommunity forums! PlusCommunity is a gathering place for companies running Simply Accounting, ACCPAC Plus, Sage Accpac ERP (ACCPAC Advantage/ACCPAC for Windows), and Adagio Accounting.
New visitors, please click here!

Page 1 of 1 1
Topic Options
#54035 - 07/05/19 10:46 AM Weird Payment Error in AP
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
Hi Everyone,

I am trying to reconcile my AP subledger with it's related GL control account and we noticed something odd. The GL is lower than the subledger by the sum of a payment batch. It looks like the payment batch was not posted in the subledger but somehow the GL batch was created and posted?

When I open one of the payments in the batch, it looks like the invoice was paid but there is no payment information
[img]http://prntscr.com/ob50oc[/img]

When I check the vendor activity, it shows the invoice has a current balance but it doesnt show up as outstanding invoice so I cant pick the invoice in a a payment batch
[img]http://prntscr.com/ob52lb[/img]

Anyway to fix this or lower by my AP Subledger balance to match the GL?

Top
#54041 - 07/17/19 11:51 AM Re: Weird Payment Error in AP [Re: jnsimex]
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
So I was able to make the invoice show up in the vendor activity by changing APOBL.SWPAID from 1 to 0 but when I try to force the invoice for payment, it prompts that the invoice is already paid.

What other tables\fields do I need to change to make this invoice as outstanding?

Top
#54042 - 07/17/19 11:53 AM Re: Weird Payment Error in AP [Re: jnsimex]
Jay Converse Administrator
Member


Registered: 07/31/00
Posts: 7743
Loc: Location, Location
APOBP and APOBS
_________________________
Jay Converse
Sage 300 Whisperer

Top
#54043 - 07/18/19 06:56 AM Re: Weird Payment Error in AP [Re: Jay Converse]
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
I changed the SWPAID flag in APOBS but I could not find the invoice in APOBP.

Now I am able to select the invoice in a payment batch but the pending amount is 0 so now I am stuck again.

http://prntscr.com/oguvjm

Top
#54044 - 07/19/19 11:47 AM Re: Weird Payment Error in AP [Re: jnsimex]
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
It looks like that payment batch left orphan records

http://prntscr.com/ohghy9

Top
#54045 - 07/19/19 11:50 AM Re: Weird Payment Error in AP [Re: jnsimex]
Jay Converse Administrator
Member


Registered: 07/31/00
Posts: 7743
Loc: Location, Location
Bummer
_________________________
Jay Converse
Sage 300 Whisperer

Top
#54046 - 07/19/19 02:02 PM Re: Weird Payment Error in AP [Re: Jay Converse]
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
Ok I was able to fix this it and here are the steps that I took in case someone else has the same issue.

Step 1. In APOBL, update SWPAID=0 for all affected invoices

Step 2. In APOBS, update SWPAID=0, AMTPYMRMHC= inv. amount, AMTPYMRMTC = inv. amount for all affected invoices

Now you should be able to select the invoices in the payment batch.

Top
#54049 - Today at 12:50 PM Re: Weird Payment Error in AP [Re: jnsimex]
jnsimex
Member


Registered: 11/27/05
Posts: 398
Loc: Canada
I just checked the bank module and now the checks that were posted in the payment batch are now outstanding.

Clearing the checks will make the bank out of balance with the book.

I checked most of the bank tables and did not find where these payments are stored. Can someone point me in the right direction?

Top
Page 1 of 1 1


Moderator:  Jay Converse 
Hop to: